Yulius_Officious-highres-12

Inspiratie 2024: trends in kantoorinrichting

Terug

 

 

De tijd van het saaie blokkendooskantoor ligt echt achter ons. De focus verschuift van puur functionaliteit naar andere thema’s, zoals het welzijn van de medewerkers en duurzaamheid. Ook de nieuwe manieren van (samen)werken zien we terug in de inrichting van de werkomgeving. We zetten de trends van dit jaar voor je op een rij.

 

Hospitality
Veel organisaties kiezen voor een interieur dat je het gevoel geeft welkom te zijn. Dat gaat verder dan alleen warmte in kleuren en materialen. Steeds vaker vind je in de werkomgeving een koffiebar, café of restaurant. De ideale plek om werk even los kunnen laten of juist in een informele sfeer te overleggen.

Biophilic design
Met biophilic design haal je de natuur naar binnen. Dat betekent veel daglicht en planten. Ook natuurlijke materialen, patronen en kunst die aan de natuur doen denken horen bij deze trend. Uit onderzoek blijkt dat biophilic design productiviteit, creativiteit, tevredenheid en gezondheid stimuleert. Wat ons betreft een blijvertje dus! Meer weten? Lees ons blog over biophilic design.

Hybride kantoren
Sinds de coronapandemie zijn Zoom-meetings en vergaderingen via Teams niet meer weg te denken. Thuiswerken en samenwerken wisselen elkaar af.  Dat stelt andere eisen aan de werkomgeving. In veel interieurs zie je zowel plekken voor overleg als individuele (flexwerk)plekken. Geluidsdichte pods doen hun intrede in gezamenlijke kantoorruimtes. Hierin kunnen medewerkers (beeld)bellen zonder gestoord te worden of de omgeving te storen.

Technologische integratie
Technologie speelt een steeds grotere rol in de werkomgeving. Videoconference systemen en interactieve schermen in vergaderruimten zijn al lang niet meer weg te denken. Veel bedrijven gaan zelfs nog een stapje verder door:

 • sensoren die registreren of een ruimte gebruikt wordt;
 • slimme verlichting en klimaatcontrole;
 • integratie van stemcommando’s (zoals Alexa) om dingen aan te sturen;
 • digitale bewegwijzering;
 • apps om vergaderruimtes te reserveren.

Is de communicatiehuishouding op orde, dan is alles aan elkaar gelinkt. Efficiënt, eenvoudig en duidelijk.

Branding
In ons Health-Activity-Identity (HAI) principe houden we er altijd rekening mee: de identiteit. Steeds meer organisaties kiezen voor een interieur dat aansluit bij wie ze zijn en wat ze doen. Signing op de muur, afbeeldingen die te maken hebben met de organisatie, het kleurenpalet van de huisstijl of een ereplaats voor de producten. Ook trots op de lokale of landelijke cultuur kan een deel zijn van de identiteit en stimuleert het gevoel deel uit te maken van de gemeenschap.

Flexibiliteit en multifunctionaliteit
Waarom kiezen voor een statische inrichting als je ook kunt kiezen voor flexibiliteit? Dankzij verplaatsbare wanden, roomdividers en multifunctionele meubels pas je een ruimte snel aan. Zo kun je in een grote gezamenlijke ruimte eenvoudig een hoek creëren voor overleg of ontspanning. Daarmee maak je een ruimte heel dynamisch. Werknemers wisselen moeiteloos tussen samenwerken, alleen werken en ontspannen.

Duurzaamheid
In de maatschappij is duurzaamheid een belangrijk thema. Ook bedrijven zetten hun beste been voor om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat zie je terug in:

 • afval scheiden en hergebruiken;
 • het gebruik van verf, lijm, meubels en vloeren zonder gifstoffen;
 • automatische verlichting met bewegingssensoren;
 • groene energie zoals zonnepanelen;
 • daken of muren met planten als extra groene isolatie;
 • grotere fietsenstalling en laadplaatsen voor elektrische auto’s;
 • duurzame bouwmaterialen en accessoires.

Trendy of tijdloos?

Uiteindelijk gaan de meeste trends ook weer voorbij. Daarom geloven we er sterk in dat je niet klakkeloos de trends moet volgen, maar moet kiezen voor een interieur dat echt bij je past. Officious helpt organisaties aan een werkomgeving die hun identiteit weerspiegelt en dus tijdloos is. Benieuwd hoe dat eruitziet? We helpen je er graag bij!
 

Meer leesplezier

Wij werken graag samen
om de ideale omgeving te creëren

Samen met de opdrachtgever of architect bekijken we
wat de beste oplossingen zijn voor jouw werkomgeving.

Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen

Stoel_home_bert-3