Muller-Beltex_lowres-10

Biophilic design: haal buiten naar binnen

Terug

 

 

Diverse onderzoeken wijzen uit dat je als mens écht blij wordt van de natuur. Met biophilic design speel je daarop in door natuurlijke elementen in een interieur te verwerken. Biophilic design is een ontwerpvisie die de band tussen mens en natuur wil versterken. Het is één van de middelen die Officious inzet voor een waardevolle, gezonde werkomgeving.

 

De voordelen van biophilic design
De natuurlijke omgeving die je creëert met biophilic design zorgt ervoor dat je je meer op je gemak voelt, productiever bent en je gezonder en gelukkiger voelt. De cijfers liegen er niet om. Volgens een factsheet van TNO tijdens de week van de werkstress (2021) zijn medewerkers 15% creatiever en 6% productiever. Ook ervaart 56% minder stress en 40% meer werktevredenheid. Dat maakt biophilic design heel natuurlijk de moeite waard. Hoe kun je jouw werkomgeving groener maken?

Aan de slag met biophilic design.
Je kunt biophilic design op de volgende manieren toepassen in jouw werkomgeving:

Planten en groen
Voeg planten toe aan je kantoorruimte, het liefst meer dan één plantje ergens in de hoek. Kies voor grote kamerplanten, hangende planten of zelfs een groene wand. Planten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en creëren een gevoel van verbondenheid met de natuur.

Natuurlijk (biodynamisch) licht
Daglicht is heel belangrijk. De ‘warmte’ en intensiteit van licht verandert gedurende de dag, iets waar ons lichaam van nature op reageert. Natuurlijk licht helpt de stemming en productiviteit te verbeteren. Het vermindert vermoeidheid. Ook helpt het juiste licht je om ‘comfortabeler’ te kijken en alerter te zijn. Te weinig daglicht kan juist slaapproblemen, depressie en chronische vermoeidheid tot gevolg hebben. Maximaliseer daarom de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte. Gebruik grote ramen en open de gordijnen. Geen of te weinig daglicht? Biodynamische verlichting maakt gebruik van techniek om toch zoveel mogelijk de natuurlijke effecten van daglicht na te bootsen.

Uitzicht op de natuur
Heb je een groene omgeving rondom de werkruimte? Zorg er dan voor dat je naar buiten kunt kijken. Uitzicht op een natuurlijke omgeving helpt stress te verminderen en bevordert een gevoel van verbondenheid met de buitenwereld.

Natuurlijke materialen
Gebruik natuurlijke materialen en stoffen zoals hout en steen voor meubels, vloeren en decoratieve elementen. Deze materialen creëren een warme en uitnodigende sfeer en dragen bij aan het gevoel van verbondenheid met de natuur. Ook patronen, vormen en kleuren die doen denken aan de natuur helpen daarbij.

Waterelementen
Waterelementen zijn niet alleen verrassend, het geluid van stromend water kan ook nog eens rustgevend werken. Daardoor kan een waterelement helpen om stress te verminderen. Denk dus eens na over een fontein, waterval of zelfs een klein vijvertje binnen of buiten de werkomgeving.

Dieren in de omgeving
Dit punt is niet altijd haalbaar door bijvoorbeeld allergieën of hygiënerichtlijnen. Maar als het mogelijk is, moedig dan de aanwezigheid van huisdieren op kantoor aan. Huisdieren kunnen stress verminderen en het welzijn bevorderen.

Hulp met biophilic design

Kom je er zelf niet helemaal uit hoe je biophilic design in jouw werkomgeving kunt toepassen? Onze interieurontwerpers en architecten kijken graag mee. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op voor advies.

 

Bronnen:
Factsheet week van de werkstress TNO 2021

Human spaces: the global impact of biophilic design in the workplace, 2015
14 patterns of biophilic design terrapin bright green LLC, 2014
The financial benefits of biophilic design in the workplace: a review and summary of current research by Abby Lerner and Mike Stopke July 1 , 2016

Meer leesplezier

Wij werken graag samen
om de ideale omgeving te creëren

Samen met de opdrachtgever of architect bekijken we
wat de beste oplossingen zijn voor jouw werkomgeving.

Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen

Stoel_home_bert-3