15_DBwork

Een gezonde werkomgeving

Terug

 

 

Het is één van de belangrijkste punten in ons leven en we waarderen het pas echt als het er niet is: gezondheid. Een gezonde werkomgeving is een must voor elke organisatie. Health is niet voor niets de eerste pijler binnen het HAI-principe van Officious. Maar wat is gezondheid precies? En hoe kun je een goede gezondheid stimuleren?

 

Gezondheid: fysiek én mentaal

Vraag je aan iemand hoe het gaat, dan is het antwoord vaak gebaseerd op fysieke gezondheid. Is er niemand ziek, dan ‘mogen we niet klagen’. Toch is de omschrijving van de WHO (World Health Organization) veel breder. Die organisatie omschrijft gezondheid als ‘een toestand van volledig fysiek, geestelijk en maatschappelijk welzijn, en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebrek.’ Als wij het hebben over een gezonde werkomgeving, dan gaat dat dus ook verder dan een ergonomische werkplek. Deze middelen kun je inzetten om de gezondheid van jou en je medewerkers te verbeteren:

Voorlichting en bewustwording
Je kunt de middelen aandragen, maar het is aan de persoon zelf om er gebruik van te maken. Die kans wordt groter als iemand begrijpt waarom het belangrijk is. Organiseer daarom regelmatig sessies en/of workshops over onderwerpen die bijdragen aan een betere gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als voeding, slaap, beweging, stress en mentale gezondheid. Weten ze wat de effecten van langdurig zitten zijn? Of wat het met je doet als je te weinig water drinkt? Bewustwording is stap één.

Bedrijfscultuur
In de ideale bedrijfscultuur voelt iedereen de ruimte om zichzelf te zijn. Dat betekent dat mensen zich veilig en gewaardeerd voelen. Zo’n sfeer is stressverlagend en zorgt voor loyaliteit en werkplezier.

Werkomgeving
De inrichting van een ruimte speelt uiteraard een grote rol. In een gezonde werkomgeving krijgen de volgende punten extra aandacht:

  • Klimaat
  • Akoestiek
  • Ergonomische werkplekken
  • Verlichting
  • Sanitair
  • Stilteruimtes voor concentratie en privacy
  • Ontmoetingsruimtes voor verbinding en ontspanning
  • Hygiëne
  • Inrichting
  • Aankleding

Voeding
Je hebt niet in de hand wat mensen in hun mond stoppen, maar je kunt medewerkers wel stimuleren om gezond te eten. Zorg voor gezonde snacks. Fruit, noten of groente zoals tomaatjes en komkommers doen het vaak goed. Of verzorg eens een verantwoorde, gemeenschappelijke lunch: goed voor de verbinding én de gezondheid.

Hydratatie
Water is essentieel om ons lichaam goed te laten functioneren. Drink je niet genoeg, dan kan dat onder meer zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies. Met voldoende waterdispensers kun je deze problemen voor zijn.

Stressmanagement
In 2022 noemde het CBS een te hoge werkdruk als grootste reden voor werkgerelateerd ziekteverzuim. Steeds meer organisaties zorgen daarom voor ontspanning op het werk. Een gezamenlijke sportsessie, een tafeltennistafel of een informeel bedrijfsrestaurant zijn hiervan mooie voorbeelden.

Flexibele werktijden
Voor veel mensen is het een uitdaging om werk en privé in balans te brengen. Daar kun je hen bij helpen door flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden. Dit zorgt voor minder stress en dus een betere gezondheid.

Stap voor stap

Bij Officious zijn wij dagelijks bezig met het creëren van waardevolle werkomgevingen. Gezondheid is daarbij in onze ogen essentieel. Het (opnieuw) inrichten van je gebouw is een prachtig moment om te bepalen waar jij impact wil maken bij je werknemers. Daag ons vooral uit om mee te denken en te inspireren!

Meer leesplezier

Wij werken graag samen
om de ideale omgeving te creëren

Samen met de opdrachtgever of architect bekijken we
wat de beste oplossingen zijn voor jouw werkomgeving.

Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen

Stoel_home_bert-3