Officious_stadskloosterdordt-lowres-6_LR

Portfolio

Stadsklooster Dordt

Dit 18e eeuwse pand is geen werkomgeving pur sang. Op deze locatie kun je overnachten, eten, feestvieren, in retraite, vergaderen en zelfs trouwen. Toch lag de opdracht helemaal in ons straatje: een omgeving creëren die volledig is ingericht op verbinding, met als thema ‘thuiskomen.’ Dat is eigenlijk altijd ons doel!

Vraag
Het pand uit 1725 deed eerder dienst als leprozenhuis, kazerne, militair hospitaal, gemeentearchief en kantoor. De nieuwe eigenaren wilden er een unieke plek van maken die ontmoetingen tot stand brengt. Een plek waar iedereen zich welkom voelt. Gastvrijheid en verbinding vormden het uitgangspunt.

Ontwerp

De overkoepelende functie van elke ruimte is verbinding. Dat zie je overal terug. In het restaurant plaatsten we lange tafels. Het middelpunt van de foyer is een uitnodigende tafel. In het café creëerden we meerdere zitjes. Zo nodigt elke ruimte uit om erbij te komen zitten en niet aan de kant te blijven staan. Omdat elke ruimte natuurlijk wel een eigen functie heeft, pasten we de meubelstukken daarop aan. Doordat de meubels uit dezelfde ‘lijn’ komen en we een duidelijk kleurenpalet hanteerden, blijft het een harmonieus geheel. De warme tinten benadrukken het knusse gevoel welkom te zijn. Leuk detail: opdrachtgever Erwin Wietses wilde graag een kerkbank in het restaurant, dus die kwam er! We deelden hem op in twee delen, verhoogden de rugleuning en zorgden voor een maatwerk kussen voor wat extra comfort. De stof van dit kussen past uiteraard weer perfect bij de gordijnen, het groengrijze plafond en de muurschildering van De Verloren Zoon.

Uitvoering

Dit verbouwingsproject duurde in totaal drie jaar. Wij werden er al in een vroeg stadium bij betrokken, onder andere via tweewekelijkse bouwoverleggen. Fijn, want daardoor konden we meedenken over bijvoorbeeld lichtpunten en andere wensen. We namen deze punten ook gelijk op in ons plan.

Samenwerking

Omdat we ons voornamelijk richten op werkomgevingen, was het voor opdrachtgever Erwin Wietses minder voor de hand liggend om met ons samen te werken. Toch pakte het heel goed uit. Eigenlijk verschilde het ook niet van ons ‘normale werk’: goed luisteren naar de wensen en nauw samenwerken met andere partijen om die wensen te realiseren. Dankzij de onderlinge verbinding met die andere partijen, creëerden we samen een schitterend interieur dat uitnodigt tot verbinding.

Resultaat

Erwin over de samenwerking: “Ellen en Bert gingen met me zitten en luisterden naar me. Wat wil Erwin en wat past daarbij? Ik zag mezelf echt terug in de plannen. Ze kochten in bij verschillende partijen. Wat niet te krijgen was, lieten ze maken. Alles paste uiteindelijk bij elkaar. Hieruit spreekt de openheid van Officious, de wil om samen te werken met andere partijen om tot een mooi eindresultaat te komen. Om waardevolle ruimten te creëren. Ze staan bovenaan mijn lijstje voor een volgend project.”

Al klaar voor een
waardevolle werkomgeving?

Niet wat wij doen, maar hoe we dat doen. Dat is wat het verschil maakt. Jouw wensen zijn voor ons leidend binnen het ontwerp dat wij maken voor jouw ideale werkomgeving.

Neem contact met ons op