Bestenwaerd_lowres-2

Portfolio

Bestenwaerd

CuraMare is een zorginstelling die gaat voor de juiste zorg op het juiste moment. Officious mocht bij locatie Bestenwaerd zorgen voor een juiste plek. Bijzonder aan deze locatie was dat er twee doelgroepen samenkomen: mensen met een beperking en ouderen. Dat zorgde voor een interessante mix aan gebruikers die onze creativiteit goed op de proef stelde.

Vraag
In het verleden heeft Officious al verschillende locaties voor Curamare ingericht. Ook voor Bestenwaerd mochten we aan de slag. Het pand was opgeleverd, maar verder nog een blanco canvas. De omgeving moet voor zowel ouderen als gehandicapte bewoners aanvoelen als thuis. Huiselijkheid, beleving en duurzaamheid waren de kernwoorden.

Ontwerp

Het uitdagende aan dit project was dat de ruimte gebruikt wordt door heel uiteenlopende groepen: ouderen, gehandicapten, bezoekers en zorgpersoneel. Voor alle groepen moest het interieur toegankelijk en praktisch zijn. Voor de gemeenschappelijke ruimte kozen we voor een gezellige inrichting met een horecaknipoog. Die horeca look en feel goten we uiteraard wel in een zorgjas. We hielden rekening met verschillen in mobiliteit en zorgden voor stevige meubels en afneembare stoffen. Ook in de woonkamers bleven we weg van een zorginstellingsfeer, maar pasten daar wel onze details op aan. De ronde poefjes zijn bijvoorbeeld eenvoudig bij te schuiven door begeleiders als ze een een-op-eengesprek willen voeren met een bewoner. De ronde salontafels hebben een opstaande rand, zodat eventuele gemorste koffie niet over de rand heen stroomt. Bedlegerige bewoners kregen een plek in de huiskamers. Kleuren kozen we in overleg met de teamleiders en dus (indirect) de bewoners.

Uitvoering

In het concept was al veel bepaald door een bouwkundig architect, zoals de wandafwerking en de keuken. Daar anticipeerden wij op. Bij elk ontwerp was het uitgangspunt: wie gaan de ruimte gebruiken en waarvoor? Op basis daarvan maakten we een goede inventarisatie van de benodigde zitplekken, het type meubels en de sfeer. Het ontwerp en de realisatie vloeiden daaruit voort.

Samenwerking

Bij een project als dit is de samenwerking met de teamleiders die de bewoners goed kennen cruciaal. Tijdens het project was er veel wederzijds vertrouwen en een goede wisselwerking. De teamleiders brachten ideeën in, maar stonden ook open voor suggesties van onze kant. Daardoor is de samenwerking heel prettig verlopen.

Resultaat

Doordat de samenwerking soepel verliep, waren er uiteindelijk geen opleverpunten. We zijn er samen in geslaagd een gemeenschappelijke ruimte te creëren die meer voelt als een bistro dan een zorginstelling. Ook creëerden we diverse woonkamers die voelen als ‘thuis’

Al klaar voor een
waardevolle werkomgeving?

Niet wat wij doen, maar hoe we dat doen. Dat is wat het verschil maakt. Jouw wensen zijn voor ons leidend binnen het ontwerp dat wij maken voor jouw ideale werkomgeving.

Neem contact met ons op