Tools voor een goede online vergadering

Datum: 28 okt 2020

Tools voor een goede online vergadering

Online vergaderen is actueler dan ooit. Door de corona-crisis is de manier waarop we dit doen in een sneltreinvaart veranderd. Omdat er veel voordelen aan een goede online vergadering zitten, zal dit een blijvende verandering zijn. Natuurlijk zijn er naast de voordelen ook een aantal nadelen of uitdagingen te noemen. Uitdagingen die prima opgelost kunnen worden door de juiste technologische tools en middelen. Laat ons je daarover adviseren in deze blog.

Nadelen van een online vergadering

Een vergadering is nu vaak een samengestelde groep van online én offline aanwezige deelnemers. Daarvoor was het vaak óf een online vergadering, óf een offline vergadering. Online vergaderen heeft veel tijdwinst, en dus kostenbesparing tot gevolg. Reistijd, wachttijd: het vervalt allemaal. Maar achter de voordelen, schuilen ook enkele vervelende punten, zoals:

  • Deelnemers praten door elkaar en zijn daardoor niet verstaanbaar
  • Hinderende achtergrondgeluiden
  • Het niet goed kunnen ‘lezen’ van emoties, waardoor boodschappen anders kunnen worden gepretendeerd

Tools die bijdragen aan een optimale online vergadering

Het is onnodig als we bovengenoemde uitdagingen de voordelen van een online vergadering laten overheersen. Met goede technische toepassingen is er namelijk al veel op te lossen. Denk hierbij aan:

Microfoons met noise-cancelling

Slimme microfoons brengen de boodschap van de spreker over in optimale geluidskwaliteit. Ongeacht hoe ver of dichtbij de spreker zich tot de locatie van de microfoon begeeft; het geluid zou even goed moeten zijn. Slimme microfoons gaan zelfs zo ver, dat ze weten waar de muren van de ruimte zich begeven. Eventuele omgevingsgeluiden vanuit andere ruimtes worden geblokt. Handig, wanneer bijvoorbeeld de deur per ongeluk is blijven openstaan. Voor de vergaderdeelnemers thuis behaal je al veel winst met een koptelefoon met noise-cancelling. Spelende kinderen op de achtergrond worden eruit gefilterd!

Webcams/camera’s met auto-framing

Dankzij auto-framing wordt een spreker altijd zo goed als mogelijk in beeld gebracht. Waar de spreker zich ook bevindt in de ruimte; de camera brengt hem zo goed en scherp in beeld dat het lijkt alsof je bij de spreker aan tafel zit. Met een hoge resolutie-verbinding is de kwaliteit van het beeld optimaal en kun je de zender goed zien. Door een camera-volgsysteem kun je de emoties op het gezicht van de spreker ‘lezen’. Met behulp van bovenstaande tools en toepassingen zorg je dat er niets meer in de weg staat om het grootste gedeelte van de vergaderingen online te laten plaatsen.

Met behulp van bovenstaande tools en toepassingen zorg je dat er niets meer in de weg staat om het grootste gedeelte van de vergaderingen online te laten plaatsen. Ongeacht de locatie waarin de deelnemers zich bevinden. Een goede vergaderruimte is zo ingericht dat de ruimte het doel van de vergadering faciliteert.

Deel dit nieuws