Van bijbaan tot directeur: “Ik zoek altijd naar manieren waarop het beter kan.”

Datum: 31 jan 2020

Van bijbaan tot directeur: “Ik zoek altijd naar manieren waarop het beter kan.”

31 januari. De Dag van de Directeur. Het is de hoogste tijd om Wouter in het zonnetje te zetten. Al heel wat jaren is Wouter Timmer met Officious verbonden. En dat begon simpelweg met een bijbaantje in de zomervakantie.

Deze bijbaan begon toen de vader van Wouter, Cor Timmer, eind jaren ‘90 eigenaar van All Office Rietveld werd. Wouter begon eerst met klussen op de IT-afdeling, later ging hij bestellingen bezorgen en mee ‘op klus’ om het meubilair te sjouwen. Na de middelbare school volgde hij op het MBO de studie Logistiek. Wouter ging stage lopen bij Trendhopper en na zijn stage werd hij hier Assistent Bedrijfsleider. 

   Van All Office Rietveld naar Officious

Dit bracht echter niet de voldoening die Wouter zocht in zijn werk. En zo solliciteerde hij bij All Office Rietveld waar hij in februari 2001 full time in dienst kwam als magazijnmedewerker. Later kwam er een plekje vrij op de bus voor het bezorgen van kantoorartikelen. Na drie jaar verruilde hij de autostoel voor een bureaustoel bij de orderadministratie projectinrichting en financiën. ‘Daar hebben ze me vaak bedenkelijk aangekeken,’ lacht Wouter. ‘Ik stelde altijd vragen waarom iets gedaan werd zoals het ging. Ik zocht altijd naar manieren waarop het beter kon.’ 

 “Ik vind het belangrijk om het team vertrouwen te geven en te bemoedigen. Om elk teamlid sterk te laten staan in zijn of haar eigen rol.”

‘Toen de Officemanager wegging, ben ik die taken erbij gaan doen en zo ook de financiële administratie. De logische stap was dat ik in 2007 operationeel manager werd.’ All Office Rietveld verhuisde naar Ridderkerk. In 2009 werd Wouter mede-eigenaar en veranderde de naam van All Office Rietveld naar Officious. In 2010 vormde Wouter samen met broer Marius, de directie van Officious. Marius was commercieel verantwoordelijk en Wouter operationeel. In 2014 vond Marius een andere uitdaging en nam Wouter ook de verantwoordelijkheid van de sales op zich. In 2015 verhuisde Officious weer terug naar Papendrecht.

 

   Voortrekkersrol in duurzaamheid

‘In mijn rol als directeur wil ik veel in contact zijn met het team, met klanten, leveranciers, netwerken,’ vertelt Wouter. ‘Ik vind het belangrijk om het team vertrouwen te geven en te bemoedigen. Om elk teamlid sterk te laten staan in zijn of haar eigen rol. Verder ben ik op het moment veel bezig met het uitdenken en in gang zetten van plannen op strategisch vlak. Het bedrijf loopt goed. Hoe zorg ik ervoor dat dat zo blijft?’ 

 

‘We werken bijvoorbeeld veel samen met andere bedrijven. In ons mooie pand hebben we een zorg-inspiratiecentrum. Ik ben aan het meedenken in een werkgroep voor ex-gedetineerden. Dat zijn voorbeelden van projecten waarvoor ik momenteel een stevige basis aan het leggen ben. Verder vind ik dat Officious een voortrekkersrol in duurzaamheid moet hebben. Daarbij kijken we in eerste instantie naar onszelf. Als we onze eigen werkplek circulair inrichten, zal dat automatisch doorstralen in wat we aanbieden naar de klant. Het is niet meer dan logisch dat we alles zelf eerst testen. De vraag is dan ook altijd: hoe gezond zijn we zelf bezig?’ 

   Gelijkwaardigheid

We kennen Wouter als iemand die graag tijd en energie in zijn (minder bedeelde) medemens steekt. Als ik hier iets over vraag, reageert Wouter wat terughoudend. ‘Het bedrijf is van God en ik neem daarin mijn verantwoordelijkheid. Ik heb het bedrijf niet voor mezelf, het is er om waarde te creëren voor de organisatie, de mensen en de maatschappij. Als ik me met Officious inzet voor maatschappelijke projecten is dat niet gewoon liefdadigheid. Ik geloof in de gelijkwaardigheid van mensen. Iedereen is evenveel waard, ondanks de verschillende rollen of verantwoordelijkheden die we hebben. Je bent zelf degene die waarde moet toevoegen aan die rol.’

 

‘Zo zie ik ook het team. We zijn allemaal gelijkwaardig aan elkaar. Tegelijkertijd moet je als bedrijf inspelen op de markt. Het is dus wel van belang dat je de juiste persoon in de juiste rol plaatst. In ben heel blij met het team dat er nu staat. We vullen elkaar aan, we werken hard, maar hebben ook lol. Ik ben ontzettend dankbaar voor het familiegevoel dat we binnen Officious hebben gecreëerd, waarbij we altijd open staan voor anderen.’

Hoe denkt de Officiousfamilie eigenlijk over Wouter als persoon en als directeur? 

De reacties zijn min of meer eenduidig. ‘Een betrouwbaar mens met hart voor zijn personeel. Hij is positief, zorgzaam, gezellig, denkt altijd mee, is zowel zakelijk als privé heel betrokken. Eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling van het personeel is heel belangrijk voor hem. Wouter laat in alles zien dat het personeel van Officious kapitaal is! We hopen nog jaren met hem te werken. Er zouden meer Wouters op de wereld mogen zijn :)’

Deel dit nieuws