Al bekend met de nieuwe AVG wet?

Datum: 6 mrt 2018

Al bekend met de nieuwe AVG wet?

Per 25 mei 2018 doet de nieuwe Europese privacywetgeving zijn intrede. In 2016 is deze nieuwe wet binnen de EU aangenomen. De wet heet GDPR (General Data Protection Regulation), of in het Nederlands gezegd AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

 

Deze wet vervangt de huidige Nederlandse wet “Bescherming persoonsgegevens”. Het is van toepassing op alle bedrijven, groot en klein, die persoonlijke data verzamelen van inwoners binnen de EU. Het heeft betrekking op zowel elektronische, als papieren verzamelde persoonsgegevens.

 

Wat belangrijk is in deze AVG-wetgeving is het vernieuwd recht op data vernietiging. Iedereen binnen de EU heeft het recht dat persoonlijke data die over hem/haar verzameld is vernietigd of verwijderd wordt. Kortom, iedereen heeft het recht om vergeten te worden.

In een notendop samengevat, verplicht deze wet organisaties om:

  • Verantwoording te dragen over hoe persoonlijke data wordt opgeslagen, verwerkt en gebruikt
  • Zich volledig in te zetten om persoonlijke data te beschermen
  • Transparant te zijn over hoe data verkregen wordt en hoe dit wordt gebruikt

Van iedere organisatie wordt geacht om zowel organisatorische als technische maatregelen te nemen tegen misbruik van persoonlijke data.

Om de mogelijkheid tot misbruik van persoonlijke gegevens te voorkomen, moeten geprinte documenten met deze data vernietigd worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van papiervernietigers of ook shredders genoemd. Deze dragen in sterke mate bij om te voldoen aan de nieuwe Europese privacywetgeving.

Twijfel je welke shredder het beste past bij jouw organisatie? Onze collega Harry adviseert je hierin graag op basis van verschillende factoren. Uiteraard kun je de papiervernietigers zowel via onze webshop als telefonisch bij Harry bestellen.

Deel dit nieuws