Licht geeft leven!

Datum: 6 jun 2017

Licht geeft leven!

Natuurlijk licht heeft invloed op jou en daarmee je werk. Door middel van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt, wat een essentiële werking heeft. Het heeft namelijk invloed op je botten, spieren en je immuunsysteem. Bovendien hebben mensen met voldoende vitamine D minder vaak last van depressieve gevoelens. Zo let men in Scandinavië, door de weinige zonuren in de winter, op wat men eet en zijn er zelf speciale UVB lampen die vitamine D vrijmaken. Nu kan iedereen massaal aan de vitamine D pillen, maar hier ligt een kans voor kantoorinrichting. Juist tijdens werkuren is er een hoop te ‘verlichten’.

Invloed op gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat licht een grote invloed heeft op een gezond bioritme. Zo vermeldt het Arboportaal: ‘Dit bioritme is belangrijk voor ons slaappatroon, ons eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen. Voldoende licht zorgt er dus voor, dat we ons overdag prettiger voelen en ’s nachts beter slapen. Het omgekeerde is hierbij ook waar. Te weinig licht kan dit lichamelijke proces juist nadelig beïnvloeden. Het kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratiestoornissen en vormen van onbehagen of zelfs depressie. Het is niet voor niets dat mensen in de donkere maanden van het jaar sneller ongelukkig zijn en last krijgen van een zogeheten winterdepressie.’ 

Zet daglicht in!
Nu kun je gebruik maken van prachtige lampen om op zo’n manier op een kunstmatige manier licht te verspreiden. Het nadeel van kunstlicht is dat het monotoon van aard is, waarbij de intensiteit een stuk lager is dan daglicht. Dat betekent een lagere aanmaak van vitamine D. De kunst ligt in het creëren een prettige werkomgeving met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Naast de gezondheidsbevordering is het voordeel ook dat het én gratis is én beter voor het milieu. Wat wil je nog meer!

Tips

  • Wanneer je veel achter de computer zit, is het van belang dat je geen direct zonlicht op je scherm krijgt. Door de spiegeling kun je namelijk je scherm slecht lezen.
  • Je kunt de bureaus haaks op de ramen zetten, waardoor het licht niet direct op het scherm valt.
  • Bovendien kun je zonwering ophangen in de vorm van rolgordijnen, zonneschermen of getint glas.
  • Mocht het niet mogelijk zijn om direct zonlicht op de werkplek te krijgen, kun je UVB lampen gebruiken. De UVB straling is nodig om vitamine D op te wekken, UVA heeft hier geen invloed op.
  • Ga tijdens de pauze naar buiten, en geniet van het zonnetje en een wandeling. Zorg er wel voor dat je niet verbrand natuurlijk.
  • Let op: onder de zonnebank gaan heeft niet per definitie een goede invloed op je vitamine D productie. Dit omdat er een grote verscheidenheid is aan lampen die gebruikt worden bij een zonnestudio. Zo is UVA straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt. UVC straling is super schadelijk, deze wordt normaal gesproken door de ozonlaag tegen gehouden. UVB zorgt voor een aanmaak van vitamine D, waardoor UVB lampen een stuk zonlicht kunnen ondervangen.
  • Ben je benieuwd naar de impact van licht op je werkzaamheden? Lees dan het onderzoek Healthy Offices dat CBRE in samenwerking met de Universiteit van Twente gepubliceerd heeft.

Meer licht op je kantoor? Neem dan contact op met Gerard.

Tevens is het integreren van groen ook van essentieel belang voor de gezondheid en welzijn van je personeel. Klik hier om daar meer over te lezen.

Deel dit nieuws