Wat doet lang zitten met je lichaam?

Datum: 4 apr 2017

Wat doet lang zitten met je lichaam?

TED talks zijn inmiddels wereldwijd bekend door de korte inputs die mensen enorm inspireren. Wellicht ligt de kracht van de Ted talks juist in de herkenbaarheid. Iets hoeft niet nieuw te zijn om een hoge attentiewaarde te krijgen. Zo deelt Murat Dalkilinç op een geanimeerde wijze het belang van beweging. Hij stelt dat je lijf niet gemaakt is om te zitten, maar dat alle functies in je lichaam erop wijzen dat we juist mogen bewegen. Dit is niets nieuws, maar wel iets wat zeker je aandacht mag krijgen. Vele studies wijzen namelijk uit dat ons zitgedrag ontzettend veel effect heeft op onze creativiteit, concentratie én gezondheid. 
Reden genoeg om ons zitgedrag eens onder de loep te nemen. Zittend kun je heerlijk bijkomen van een dag actief bezig zijn of stress. Maar wanneer je veelal zittend door het leven gaat, heeft dat invloed op je spieren, je zenuwen, je bloedcirculatie en je stofwisseling. Bovendien zit je in vaak voorovergebogen, waardoor een ongezonde druk op je ruggenwervel en je longen ontstaat. Dat heeft effect op de hoeveelheid zuurstof je lijf binnenkomt, wat zijn weerslag heeft op je brein. Jezelf concentreren wordt daar niet gemakkelijker van. 
Nu weten we allemaal dat je elk half uur moet bewegen, waarbij je een wekker kunt zetten om jezelf daaraan te reminden, je kunt al wandelend vergaderen of meer afwisseling zoeken in je werkzaamheden. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het er al snel bij in schiet, vooral als je lekker in de flow van je werk zit óf wanneer je een kantoorfunctie heb waarbij je de meeste uren achter je computer doorbrengt.  
Juist dan is het enorm belangrijk om eens kritisch naar je werkomgeving te kijken. Als Officious passen we steeds vaker oplossingen toe bij organisaties die dit ook belangrijk vinden. Wij helpen jou graag aan een oplossing die bijdraagt aan jouw gezondheid en je werk. Wij inventariseren en adviseren je graag.

Deel dit nieuws